Lunile din univers ar putea “ucide” extratereștrii: ce spun astronomii

de: Ozana Mazilu
26 03. 2023

Iată un paradox pentru tine: lunile “ucigașe” anihilează extratereștri. Promitem că nu este atât de ridicol pe cât pare.

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Sciences, observat de LiveScience, lunile care se învârt în jurul unei exoplanete din afara sistemului nostru solar ar putea să se prăbușească în gazdele lor și să elimine orice șansă de viață.

Astfel, folosind Pământul ca analog cel mai apropiat de casă, Luna se îndepărtează încet de orbita Pământului, îndepărtându-se literalmente cu o viteză de aproximativ 4 centimetri pe an. În cele din urmă, Luna va fi complet „nelegată” de planeta noastră, într-un viitor inimaginabil de îndepărtat, peste miliarde de ani, când Soarele a explodat deja.

Ce spun experții despre lunile universului

Presupunem că acesta este același proces care va fi împărtășit de aceste tipuri de luni. Dar, folosind simulări, studiul a descoperit că, în funcție de cât de aproape este exoplaneta de steaua sistemului, linia temporală ar putea fi accelerată drastic, făcând posibil ca o lună “nelegată” să se prăbușească înapoi în fosta sa gazdă la doar un miliard de ani în formarea planetei.

Oricum ar fi, cronologie rapidă sau lentă, studiul a concluzionat că o astfel de lună care se ciocnește, în cele din urmă, cu planeta sa mamă este „rezultatul covârșitor cel mai probabil pe termen lung”.

Aceasta nu este o veste bună pentru potențialele lumi extraterestre (sau pentru a noastră, de altfel), ceea ce este ironic, deoarece lunile pot fi un factor esențial în promovarea unui climat locuibil în primul rând.

„Lunile sunt adesea considerate utile”, a declarat pentru LiveScience autorul studiului Brad Hansen, astrofizician la Universitatea din California, deoarece ajută la stabilizarea axei planetei, permițând climate mai stabile și anotimpuri mai potrivite pentru viață.

Așadar, orice planetă pe care apare viața în univers va avea încorporată o bombă cu ceas, care „ar putea steriliza o planetă altfel locuibilă”, a scris Hansen.

„Nu este cel mai bun rezultat în căutarea vieții extraterestre, dar merită totuși știut”, a declarat Jonathan Brande, astrofizician la Universitatea din Kansas, care nu a fost implicat în studiu, pentru LiveScience.

Există doar o mică problemă: nimeni nu a observat vreodată o “exolună”. Dacă sunt acolo, sunt aproape imposibil de detectat, deși există candidați puternici.

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt încă încrezători că ele există, ceea ce înseamnă că lunile “însetate de sânge” ar putea să condamne la moarte lumi extraterestre din întregul cosmos.